Over mij

Fotografie werd een passie

 

Peter Rochat, geboren in 1969 in het land van Heusden en Altena (Noord Brabant) waar ik tot nog toe altijd heb gewoond. Doordat mijn vader veel fotografeerde ben ik al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met fotografie, met een eigen camera knipte ik er toen al stevig op los. Het echte fotograferen is gestart in 2006, als autodidact fotograaf ben ik mij gaan verdiepen in techniek en compositie maar ook in soorten en effecten van licht.  

 

Het digitale tijdperk opent eindeloze creatieve mogelijkheden om te komen tot het beeld wat ik voor ogen heb. Fotocorrectie in een raw converter is dan ook een logisch verlengde van het proces om te komen tot het gewenste beeld. Fotografie disciplines waarin ik het meest actief ben zijn Urban exploration (Urbex), architectuur, fine art en nachtfotografie, maar ook onderwerpen als portret fotografie, product fotografie conceptmatige fotografie ga ik niet uit de weg.  

Ondanks dat een hobby als fotografie vaak erg individualistisch is heb ik ervaren dat fotografie mensen “ongeacht oorsprong of filosofie van het leven” samen brengt. Dit alles is wat fotografie voor mij een fantastische hobby maakt.

 

 

Urban exploration (Urbex)

 

De sensatie van het vinden van nieuwe locaties waar “het liefst” niemand voor mij foto’s gemaakt heeft. De spanning in onze magen wanneer wij aankomen bij een verlaten gebouw.

“Zullen we binnen kunnen komen?”, “Is het er veilig?”, “Zit er bewaking op het pand”, “Wat vinden we er: complete chaos of de schoonheid van een vergeten verleden?”

En dan, de geluiden die de absolute stilte in het verlaten gebouw onderbreken: de geluiden van onze voetstappen, de druppels die vallen in een plas of duiven die onverwacht weg vliegen. Maar ook de geuren van olie, stof, dauw en hout, het spel van de oude kleuren veroorzaakt door jaren van verwaarlozing is wat deze vorm van fotografie tot een ware verslaving maakt.

Architectuur.

 

In hoog tempo worden nieuwe stadsdelen opgetrokken en binnensteden vernieuwd met de meest fantastische nieuwe moderne architectuur. De bouwwerken bieden de mogelijkheid om te experimenteren met compositie, perspectief, framing, balans, symmetrie en lijnenspel. Voor mijn foto’s ben ik op zoek naar een mooi lijnenspel en/of abstracte vormen. Soms zijn er ter versterking van de foto mensen in beeld aanwezig waarbij hun posities zorgvuldig zijn gekozen. Hoewel architectuur zich niet beperkt tot moderne gebouwen gaat daar wel mijn voorkeur naar uit.  

Fine art landschapsfotografie

 

Fine art fotografie is niet alleen het vastleggen van wat zich voor de camera bevindt maar het creëren van een beeld naar een bepaald idee, stijl of gericht op een concept.

Dit komt niet noodzakelijk overeen met wat er in werkelijk in het veld is waargenomen. Mijn fine art fotografie is gericht op eenvoud, minimalisme of soms zelfs een abstracte benadering. Om het minimalistische karakter van een foto te versterken maak ik veel gebruik van lange sluitertijden en worden mijn foto’s bijna altijd omgezet naar zwart-wit.

Door de zoeker van de camera zie ik het landschap soms gewoon als een geometrische vorm of een arrangement van geometrische vormen waarin ik mijn gevoel probeer vast te leggen. Pre-visualiseren is belangrijk en fantasie of verbeelding spelen een grote rol. In bijna alle gevallen weet ik voordat ik afdruk hoe ik mijn foto later kan corrigeren of bewerken, om er een kunstwerk van te maken.

Nachtfotografie

 

In een vroeg stadium raakte ik enthousiast voor deze vorm van fotografie waar daglicht een ondergeschikte rol speelt. De wereld ziet er dan niet alleen anders uit, maar voelt ook anders en dat gevoel wil ik graag vastleggen. In de situaties waar de digitale sensor van de camera niet in staat is de grote contrasten te overbruggen maak ik gebruik van HDR techniek wat het mogelijk maakt het beeld te creëren wat ik het ter plaatse gezien heb.

Onderwerpen voor nacht fotografie zijn mooie verlichte gebouwen, industriële objecten maar ook locaties met een enkele lichtbron wat de duistere sfeer van verlatenheid versterkt. Hoewel ik de laatste periode wat minder actief geweest ben in deze vorm van fotografie ga ik dit spoedig weer oppakken.